Te
Tekst: Offline/Thor Håkon "tepose" Bredesen
Publisert:
Du har neppe sett meg ta en slurk kaffe, for jeg liker ikke kaffe. Te derimot, det liker jeg. La meg ta deg med på en kort og overfladisk reise inn i teens verden.
Tedrikking står sterkt i mange av verdens kulturer. For flere tusen år siden ble te brukt som medisin i Kina. I de seneste tiårene har forskere startet å se på hva som gjør te bra. Te er også blitt en sosial drikk, eller noe du koser deg med alene. For te har mange gode egenskaper som gjør det til en sunn drikk, i tillegg til å smake godt.
Te er ikke bare te
Te er ikke te, eller, te er te, men ikke alt du tror er te er te. Den harde sannheten er at te kommer fra planten Camellia sinensis, og gjør den ikke det er det ikke te. «Hva med frukt- og urtete?», tenker du kanskje. Sorry kompis, det er kun infusjon, tørkede frukter og urter blandet med varmt vann!
Men før du hopper på toget mitt og proklamerer alt som ikke kommer fra den nevnte planten som «ikke ordentlig te», la meg fortelle deg at også te er infusjon, siden det er blandet med vann, men det kommer i hvert fall fra teplanten. Fra Camellia sinensis får vi grønn, hvit, oolong og svart te. De har vidt forskjellige smaker og utseende, til tross for at de kommer fra samme plante. Forskjellen ligger i hvordan de blir behandlet etter at de er høstet, og også når de blir høstet.
Når det lages svart te blir tebladene delvis tørket, rullet, fermentert (gjæret) og så tørket helt. Grønn te blir først dampet for at den ikke skal gjære, og så blir den rullet og tørket. Oolong te blir fremstilt som sort te, men gjærer kortere. Hvit te plukkes kun to ganger i året, og blir kun tørket. Det er også den dyreste tesorten av de fire.
Te deles inn i ulike kvaliteter. Den høyeste kvaliteten består av hele blader. Når tebladene knuses, som gjøres for å lage posete, kalles teen for broken. Den laveste kvaliteten av te kalles fannings og dust. Som navnet tilsier er dette de skarve restene som ligger igjen etter at teen er blitt sortert og knust. Teposer du kjøper i dagligvarebutikkene er som regel fannings eller dust. Søsteren min, som er en ihugga tenerd, ser for seg denne kvaliteten som oppsopet fra gulvet etter at teen som er verdt å drikke er blitt sortert. Hun drikker ikke mye posete.
Det er verdt å merke at fannings av eksklusive teblader riktignok kan være både dyrere og mer smaksrike enn hele blader av billige tevarianter.
Tehverdagen
Behandlingen tebladene gjennomgår etter høsting påvirker smak og utseende, men det påvirker også nivået av koffein og hvilke helseeffekter teen har. Svart te har mest koffein i seg, omtrent halvparten av en normal kaffekopp. Grønn te har halvparten så mye koffein som svart te, og hvit te har nesten ikke noe koffein i seg. Svart te og oolong er oppkvikkende, mens hvit og grønn te er beroligende. Om du har en treg fordøyelse kan både grønn te og svart te sette fortgang i systemet. Te kan virke mot karies og munnsykdommer, det gjelder dog bare om du ikke drikker det med sukker eller honning. Sist, men ikke minst, senker inntak av te blodtrykket.
Jeg spurte søsteren min om hennes tevaner for å få et inntrykk av hva som passer å drikke når. Her er en kort oppsummering av hennes tehverdag, fortalt av henne.
– Jeg drikker svart te om morgenen, litt for å våkne, men også fordi jeg liker kraftigere smaker tidlig på dagen, og litt fordi jeg som folk flest er et vanedyr. Denne teen smaker godt til brødmat, knekkebrød, scones, og den slags. Det smaker også godt til en cookie, det kan jeg ikke nekte for. Favoritten er masala chai, eller chai te som de fleste kaller det. Det er en svart te som er tilsatt krydder. Chai er ordet for te på mange språk, blant annet arabisk, bulgarsk, hindu, russisk og urdu. Så når folk ber om chai te ber de om te te. Tantebarna mine kaller dette for pepperkakete, for det er det det lukter som. I Kina sier de forresten cha. Chai er et kinesisk etternavn, men det er en digresjon. Når jeg drikker svart te bruker jeg honning og suketter, som skaper søthet og forsterker smaken på hver sin måte. Jeg liker også å ha melk i for å få en rundere smak. Om kvelden drikker jeg som oftest grønn smaksatt te, som bidrar til ro. Salte ting er overraskende godt til grønn te, prøv det til popcorn eller potetgull.
Ulike typer te skal også tilberedes forskjellig for å få den beste smaken. Her skal du få noen generelle råd, kjære leser. Svart te er i grunn den eneste teen som skal trekkes i kokt vann. Oolong skal trekkes på 90 grader, mens hvit og grønn te skal trekke på 80 grader. Hvor lenge teen skal trakte varierer også fra tetype til tetype. Om du ønsker en sterkere smak, ha mer te i koppen, ikke la den trekke lengre. Om den trekker for lenge blir den bitter, og det er ikke godt. For teer som allerede er litt bitre, slik som svart te, er det godt med noe søtt oppi, honning, sukketter eller sukker. Bitter te passer godt til søte kaker, ellers blir det for mye søtt.
Verdens beste infusjon
For å ikke ekskludere te som ikke er te vier jeg litt spalteplass til rooibush, urte- og fruktte også. Rooibush kommer fra en plante som vokser i Afrika. Den brukes på samme måte som te fra Camellia Sinensis, og er svært rik på antioksidanter. I motsetning til te blir den ikke besk ved å trekke for lenge.
Om du liker tesmaken, og du liker lakris, anbefaler jeg deg å kjøpe urteblandingen Frisk Mint fra Te og Kaffehuset i Trondheim. Jeg skal ikke skryte så mye at du blir skuffet når du drikker den, men om den er tilberedet riktig er det kanskje verdens beste infusjon (helt objektivt altså). Jeg smilte første gang jeg drakk den, og jeg smiler fortsatt!