Te
+Tekst: Offline/Thor Håkon "tepose" Bredesen
+Publisert:
+Du har neppe sett meg ta en slurk kaffe, for jeg liker ikke + kaffe. Te derimot, det liker jeg. La meg ta deg med på en kort og overfladisk + reise inn i teens verden.
+ +Tedrikking står sterkt i mange av verdens kulturer. For flere + tusen år siden ble te brukt som medisin i Kina. I de seneste tiårene har + forskere startet å se på hva som gjør te bra. Te er også blitt en sosial drikk, + eller noe du koser deg med alene. For te har mange gode egenskaper som gjør det + til en sunn drikk, i tillegg til å smake godt.
+Te er ikke bare te
+Te er ikke te, eller, te er te, men ikke alt du tror er te er + te. Den harde sannheten er at te kommer fra planten Camellia sinensis, og gjør + den ikke det er det ikke te. «Hva med frukt- og urtete?», tenker du kanskje. + Sorry kompis, det er kun infusjon, tørkede frukter og urter blandet med varmt + vann!
+ +Men før du hopper på toget mitt og proklamerer alt som ikke + kommer fra den nevnte planten som «ikke ordentlig te», la meg fortelle deg at + også te er infusjon, siden det er blandet med vann, men det kommer i hvert fall + fra teplanten. Fra Camellia sinensis får vi grønn, hvit, oolong og svart te. De + har vidt forskjellige smaker og utseende, til tross for at de kommer fra samme + plante. Forskjellen ligger i hvordan de blir behandlet etter at de er høstet, + og også når de blir høstet.
+ +Når det lages svart te blir tebladene delvis tørket, rullet, + fermentert (gjæret) og så tørket helt. Grønn te blir først dampet for at den + ikke skal gjære, og så blir den rullet og tørket. Oolong te blir fremstilt som + sort te, men gjærer kortere. Hvit te plukkes kun to ganger i året, og blir kun + tørket. Det er også den dyreste tesorten av de fire.
+ +Te deles inn i ulike kvaliteter. Den høyeste kvaliteten består + av hele blader. Når tebladene knuses, som gjøres for å lage posete, kalles teen + for broken. Den laveste kvaliteten av te kalles fannings og dust. Som navnet + tilsier er dette de skarve restene som ligger igjen etter at teen er blitt + sortert og knust. Teposer du kjøper i dagligvarebutikkene er som regel fannings + eller dust. Søsteren min, som er en ihugga tenerd, ser for seg denne kvaliteten + som oppsopet fra gulvet etter at teen som er verdt å drikke er blitt sortert. + Hun drikker ikke mye posete.
+ +Det er verdt å merke at fannings av eksklusive teblader + riktignok kan være både dyrere og mer smaksrike enn hele blader av billige + tevarianter.
+Tehverdagen
+Behandlingen tebladene gjennomgår etter høsting påvirker smak + og utseende, men det påvirker også nivået av koffein og hvilke helseeffekter + teen har. Svart te har mest koffein i seg, omtrent halvparten av en normal + kaffekopp. Grønn te har halvparten så mye koffein som svart te, og hvit te har + nesten ikke noe koffein i seg. Svart te og oolong er oppkvikkende, mens hvit og + grønn te er beroligende. Om du har en treg fordøyelse kan både grønn te og + svart te sette fortgang i systemet. Te kan virke mot karies og munnsykdommer, + det gjelder dog bare om du ikke drikker det med sukker eller honning. Sist, men + ikke minst, senker inntak av te blodtrykket.
+ +Jeg spurte søsteren min om hennes tevaner for å få et inntrykk + av hva som passer å drikke når. Her er en kort oppsummering av hennes + tehverdag, fortalt av henne.
+ +– Jeg drikker svart te om morgenen, litt for å våkne, men også + fordi jeg liker kraftigere smaker tidlig på dagen, og litt fordi jeg som folk + flest er et vanedyr. Denne teen smaker godt til brødmat, knekkebrød, scones, og + den slags. Det smaker også godt til en cookie, det kan jeg ikke nekte for. + Favoritten er masala chai, eller chai te som de fleste kaller det. Det er en + svart te som er tilsatt krydder. Chai er ordet for te på mange språk, blant + annet arabisk, bulgarsk, hindu, russisk og urdu. Så når folk ber om chai te ber + de om te te. Tantebarna mine kaller dette for pepperkakete, for det er det det + lukter som. I Kina sier de forresten cha. Chai er et kinesisk etternavn, men + det er en digresjon. Når jeg drikker svart te bruker jeg honning og suketter, + som skaper søthet og forsterker smaken på hver sin måte. Jeg liker også å ha + melk i for å få en rundere smak. Om kvelden drikker jeg som oftest grønn + smaksatt te, som bidrar til ro. Salte ting er overraskende godt til grønn te, + prøv det til popcorn eller potetgull.+ +
Ulike typer te skal også tilberedes forskjellig for å få den + beste smaken. Her skal du få noen generelle råd, kjære leser. Svart te er i + grunn den eneste teen som skal trekkes i kokt vann. Oolong skal trekkes på 90 + grader, mens hvit og grønn te skal trekke på 80 grader. Hvor lenge teen skal + trakte varierer også fra tetype til tetype. Om du ønsker en sterkere smak, ha + mer te i koppen, ikke la den trekke lengre. Om den trekker for lenge blir den + bitter, og det er ikke godt. For teer som allerede er litt bitre, slik som + svart te, er det godt med noe søtt oppi, honning, sukketter eller sukker. + Bitter te passer godt til søte kaker, ellers blir det for mye søtt.
+Verdens beste infusjon
+For å ikke ekskludere te som ikke er te vier jeg litt + spalteplass til rooibush, urte- og fruktte også. Rooibush kommer fra en plante + som vokser i Afrika. Den brukes på samme måte som te fra Camellia Sinensis, og + er svært rik på antioksidanter. I motsetning til te blir den ikke besk ved å + trekke for lenge.
+ +Om du liker tesmaken, og du liker lakris, anbefaler jeg deg å + kjøpe urteblandingen Frisk Mint fra Te og Kaffehuset i Trondheim. Jeg skal ikke + skryte så mye at du blir skuffet når du drikker den, men om den er tilberedet + riktig er det kanskje verdens beste infusjon (helt objektivt altså). Jeg smilte + første gang jeg drakk den, og jeg smiler fortsatt!
+