Te
-Tekst: Offline/Thor Håkon "tepose" Bredesen
-Publisert:
-Du har neppe sett meg ta en slurk kaffe, for jeg liker ikke - kaffe. Te derimot, det liker jeg. La meg ta deg med på en kort og overfladisk - reise inn i teens verden.
- -Tedrikking står sterkt i mange av verdens kulturer. For flere - tusen år siden ble te brukt som medisin i Kina. I de seneste tiårene har - forskere startet å se på hva som gjør te bra. Te er også blitt en sosial drikk, - eller noe du koser deg med alene. For te har mange gode egenskaper som gjør det - til en sunn drikk, i tillegg til å smake godt.
-Te er ikke bare te
-Te er ikke te, eller, te er te, men ikke alt du tror er te er - te. Den harde sannheten er at te kommer fra planten Camellia sinensis, og gjør - den ikke det er det ikke te. «Hva med frukt- og urtete?», tenker du kanskje. - Sorry kompis, det er kun infusjon, tørkede frukter og urter blandet med varmt - vann!
- -Men før du hopper på toget mitt og proklamerer alt som ikke - kommer fra den nevnte planten som «ikke ordentlig te», la meg fortelle deg at - også te er infusjon, siden det er blandet med vann, men det kommer i hvert fall - fra teplanten. Fra Camellia sinensis får vi grønn, hvit, oolong og svart te. De - har vidt forskjellige smaker og utseende, til tross for at de kommer fra samme - plante. Forskjellen ligger i hvordan de blir behandlet etter at de er høstet, - og også når de blir høstet.
- -Når det lages svart te blir tebladene delvis tørket, rullet, - fermentert (gjæret) og så tørket helt. Grønn te blir først dampet for at den - ikke skal gjære, og så blir den rullet og tørket. Oolong te blir fremstilt som - sort te, men gjærer kortere. Hvit te plukkes kun to ganger i året, og blir kun - tørket. Det er også den dyreste tesorten av de fire.
- -Te deles inn i ulike kvaliteter. Den høyeste kvaliteten består - av hele blader. Når tebladene knuses, som gjøres for å lage posete, kalles teen - for broken. Den laveste kvaliteten av te kalles fannings og dust. Som navnet - tilsier er dette de skarve restene som ligger igjen etter at teen er blitt - sortert og knust. Teposer du kjøper i dagligvarebutikkene er som regel fannings - eller dust. Søsteren min, som er en ihugga tenerd, ser for seg denne kvaliteten - som oppsopet fra gulvet etter at teen som er verdt å drikke er blitt sortert. - Hun drikker ikke mye posete.
- -Det er verdt å merke at fannings av eksklusive teblader - riktignok kan være både dyrere og mer smaksrike enn hele blader av billige - tevarianter.
-Tehverdagen
-Behandlingen tebladene gjennomgår etter høsting påvirker smak - og utseende, men det påvirker også nivået av koffein og hvilke helseeffekter - teen har. Svart te har mest koffein i seg, omtrent halvparten av en normal - kaffekopp. Grønn te har halvparten så mye koffein som svart te, og hvit te har - nesten ikke noe koffein i seg. Svart te og oolong er oppkvikkende, mens hvit og - grønn te er beroligende. Om du har en treg fordøyelse kan både grønn te og - svart te sette fortgang i systemet. Te kan virke mot karies og munnsykdommer, - det gjelder dog bare om du ikke drikker det med sukker eller honning. Sist, men - ikke minst, senker inntak av te blodtrykket.
- -Jeg spurte søsteren min om hennes tevaner for å få et inntrykk - av hva som passer å drikke når. Her er en kort oppsummering av hennes - tehverdag, fortalt av henne.
- -– Jeg drikker svart te om morgenen, litt for å våkne, men også - fordi jeg liker kraftigere smaker tidlig på dagen, og litt fordi jeg som folk - flest er et vanedyr. Denne teen smaker godt til brødmat, knekkebrød, scones, og - den slags. Det smaker også godt til en cookie, det kan jeg ikke nekte for. - Favoritten er masala chai, eller chai te som de fleste kaller det. Det er en - svart te som er tilsatt krydder. Chai er ordet for te på mange språk, blant - annet arabisk, bulgarsk, hindu, russisk og urdu. Så når folk ber om chai te ber - de om te te. Tantebarna mine kaller dette for pepperkakete, for det er det det - lukter som. I Kina sier de forresten cha. Chai er et kinesisk etternavn, men - det er en digresjon. Når jeg drikker svart te bruker jeg honning og suketter, - som skaper søthet og forsterker smaken på hver sin måte. Jeg liker også å ha - melk i for å få en rundere smak. Om kvelden drikker jeg som oftest grønn - smaksatt te, som bidrar til ro. Salte ting er overraskende godt til grønn te, - prøv det til popcorn eller potetgull.- -
Ulike typer te skal også tilberedes forskjellig for å få den - beste smaken. Her skal du få noen generelle råd, kjære leser. Svart te er i - grunn den eneste teen som skal trekkes i kokt vann. Oolong skal trekkes på 90 - grader, mens hvit og grønn te skal trekke på 80 grader. Hvor lenge teen skal - trakte varierer også fra tetype til tetype. Om du ønsker en sterkere smak, ha - mer te i koppen, ikke la den trekke lengre. Om den trekker for lenge blir den - bitter, og det er ikke godt. For teer som allerede er litt bitre, slik som - svart te, er det godt med noe søtt oppi, honning, sukketter eller sukker. - Bitter te passer godt til søte kaker, ellers blir det for mye søtt.
-Verdens beste infusjon
-For å ikke ekskludere te som ikke er te vier jeg litt - spalteplass til rooibush, urte- og fruktte også. Rooibush kommer fra en plante - som vokser i Afrika. Den brukes på samme måte som te fra Camellia Sinensis, og - er svært rik på antioksidanter. I motsetning til te blir den ikke besk ved å - trekke for lenge.
- -Om du liker tesmaken, og du liker lakris, anbefaler jeg deg å - kjøpe urteblandingen Frisk Mint fra Te og Kaffehuset i Trondheim. Jeg skal ikke - skryte så mye at du blir skuffet når du drikker den, men om den er tilberedet - riktig er det kanskje verdens beste infusjon (helt objektivt altså). Jeg smilte - første gang jeg drakk den, og jeg smiler fortsatt!
-